Acasă » Știri » Sorin Grindeanu va supraveghea șantierele cu imagini din drone / MAI cumpără aeronave fără pilot la bord / Ora de zbor, de 10 ori mai ieftină

Sorin Grindeanu va supraveghea șantierele cu imagini din drone / MAI cumpără aeronave fără pilot la bord / Ora de zbor, de 10 ori mai ieftină

De: Răzvan Scarlat 08/12/2023 | 19:29
Sorin Grindeanu va supraveghea șantierele cu imagini din drone / MAI cumpără aeronave fără pilot la bord / Ora de zbor, de 10 ori mai ieftină
Sorin Grindeanu. Sursă foto: social media

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care se demarează un proiect pilot între Ministerul de Interne și cel al Transporturilor. MAI cumpără drone, Inspectoratul General de Aviație le gestionează și Ministerul Transporturilor transmite live imaginile cu autostrăzile. 

Astfel, Executivul pregătit cadrul legislativ pentru înzestarea Ministerului Afacerilor Interne cu o aeronave fără pilot la bord, în prima fază, în colaborare cu Transporturile, mergând până la crearea unei flotile de drone, în măsura existenței fondurilor necesare, în viitor. Pentru acest program pilot, banii vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Afacerilor Interne, dar și din fonduri externe.

Ordonanța de urgență adoptată, vineri, potrivit GÂNDUL.RO, în ședința de guvern, justifică „necesitatea tot mai mare a instituțiilor din arcul guvernamental de a utiliza sisteme de aeronave fără pilot pentru a capta informații utilizate pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii”.

Aparatele de zbor vor deservi ministere și organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor în îndeplinirea atribuțiilor acestora, se arată în nota de fundamentare.

Programul pilot, cu o durată  pe 5 ani, va începe la Ministerul Transporturilor, care va putea supraveghea în timp real și mai ieftin stadiul lucrărilor de infrastructură.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu promitea, încă de la sfârșitul anului 2021, că va face transmisiuni live de pe șantierele autostrăzilor.

„Una din primele măsuri pe care le voi lua, imediat ce vine bugetul (n.r. pe anul 2022) şi o să vină destul de repede ca toți românii să vadă cum merg șantierele din România. Să vadă, nu doar Grindeanu sau eu ştiu, secretarii de stat. Se poate face simplu cu tehnica actuală, cu drone care să transmită LIVE pe site-ul Ministerului tot ce se întâmplă pe şantierele din România”, declara Grindeanu.

Noile aparate de zbor vor avea o autonomie de zbor mai mare și o tehnică mai modernă decât cele aflate în dotarea MAI, în prezent.

În prezent, este practic imposibil ca fiecare minister sau organ de specialitate subordonat Guvernului sau ministerelor să dețină întreaga infrastructură de comunicații (mijloace tehnice, frecvență radio, operatori autorizați, șamd) necesară operării unei aeronave fără pilot.

De aceea, bunurile achiziționate în regim centralizat, intrate în proprietatea publică sau privată a statului, să poată fi transmise către Inspectoratul General de Aviație.

Ce vor supraveghea noile drone

Fiecare instituție care va avea nevoie de supraveghere aeriană, se va adresa Inspectoratului General de Aviație, care asigură resursa umană de zbor doar pentru aeronave fără pilot la bord cu masa maximă la decolare între 25 – 150 kg. 

Pentru dronele cu masa maximă la decolare mai mică de 25 kg, nu există obligativitatea asigurării mentenanței de către personal tehnic-ingineresc de aviație.

În domeniul civil, aplicarea dronelor este relevantă pentru supravegherea răspândirii bolilor în agricultura, supravegherea și fotografierea aeriană, detectarea scurgerilor de gaz, detectarea incendiilor, monitorizarea mediului ambiant, arheologia, monitorizarea sistemelor fotovoltaice, monitorizarea clădirilor, a construcțiilor și a șantierelor infrastructurii de transport și controlul liniilor electrice.

În domeniile ordine publică și situații de urgență pentru:

– observarea din aer a activităților care se desfășoară pe suprafața terestră, fluvială și maritimă;

– observarea din aer și monitorizarea zonei de graniță, rute de migrație și activități ilegale;

– monitorizarea traficului rutier, naval, maritim, montan și indicarea situațiilor critice;

– supravegherea și monitorizarea zonelor în care s-au produs dezastre și catastrofe naturale;

– supravegherea și monitorizarea pădurilor, deltei și migrației animalelor;

– determinarea efectelor dezastrelor și calamităților naturale;

– identificarea locurilor și persoanelor care afectează ordinea publică;

– supravegherea și monitorizarea adunărilor și a mulțimilor violente;

– supravegherea zonelor în care sunt concentrate mase mari de oameni (competiții sportive, întâlniri internaționale, demonstrații, revolte etc); 

– supravegherea și monitorizarea structurilor critice și infrastructurilor de nivel național sau local;

– monitorizarea rutelor și zonelor de interes (zone protejate, zone cu risc la inundații/cutremur/alunecări, zone cu risc de poluare și protecție a mediului;

– căutarea-salvarea supraviețuitorilor la dezastre și calamități naturale;

– căutarea aeronavelor, navelor și a persoanelor implicate în accidente aviatice, navale sau cu victime multiple, a persoanelor aflate în dificultate, în medii improprii supraviețuirii sau în zone izolate, sau a căror viață este pusă în pericol și salvarea acestora;

– cercetarea chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară;

– informarea/alertarea publică cu ajutorul dispozitivelor de comunicare acustică.

Avantajele supravegherii cu noile drone

Noile imagini aeriene sunt obținute în timp real asupra 3 / 14 situației din teren și cu cheltuieli mai mici, pentru resursa umană și timpul de folosire. O oră de zbor a unei astfel de drone e de 10 ori mai ieftină față de elicopter.

Dar se vor reduce și misiunile de tip supraveghere cu elicopterul.

Un alt avantaj îl reprezintă posibilitatea de folosire în zone afectate, acolo unde este imposibil de trimis personal de specialitate, și în condiții de aer sever poluat.

Aparatul nu deranjează fonic, poluarea fiind aproape inexistentă la 100 m deasupra solului.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
TEST IQ exclusiv pentru genii | Mutați un chibrit, pentru a corecta 17 + 7 = 7
TEST IQ exclusiv pentru genii | Mutați un chibrit, pentru a corecta 17 + 7...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din România: „Ceva diferit ...”
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din România: „Ceva...
Decizia luată de autorități în privința căutărilor lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia
Decizia luată de autorități în privința căutărilor lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia
Incredibila poveste a femeii care a recunoscut după 34 de ani că este implicată în uciderea soțului, împușcat de iubitul ei de 15 ani
Incredibila poveste a femeii care a recunoscut după 34 de ani că este implicată în...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru F-16. Moscova apelează la „Prometeu”
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai bun produs
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales a participat la o paradă
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident, în timp ce se aflau în excursie. O persoană a murit
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut o noapte turbată. Vreau să zic că m-am odihnit foarte bine.”
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în România, din SUA!
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe net clienţii români
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Samsung Galaxy S24 FE își face apariția în baza de date Geekbench. Ce procesor folosește
Samsung Galaxy S24 FE își face apariția în baza de date Geekbench. Ce procesor folosește
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Horoscop rune 17-23 iunie 2024. Mihai Voropchievici anunță câștiguri imense pentru Raci
Horoscop rune 17-23 iunie 2024. Mihai Voropchievici anunță câștiguri imense pentru Raci
Alimentul care are doar câteva calorii și face minuni în diete. Mihaela Bilic spune că e sățios și e o bombă de proteine
Alimentul care are doar câteva calorii și face minuni în diete. Mihaela Bilic spune că...
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
IMAGINI BOMBĂ cu revenirea Irinucăi în țară, după 6 ani! Șiroaie de lacrimi. Fiica lui Columbeanu s-a făcut ditamai domnișoara, e foarte frumoasă și îi seamănă leit lui
IMAGINI BOMBĂ cu revenirea Irinucăi în țară, după 6 ani! Șiroaie de lacrimi. Fiica lui...
UEFA EURO 2024, disponibil acum gratuit
UEFA EURO 2024, disponibil acum gratuit
Condiţiile de pace ale lui Putin, criticate la summitul de pace din Elveţia. Giorgia Meloni: „Planul de pace al lui Putin sugerează că Ucraina trebuie să se retragă din Ucraina”
Condiţiile de pace ale lui Putin, criticate la summitul de pace din Elveţia. Giorgia Meloni:...
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
BANC | Aflat în armată, Bulă primește o scrisoare de la nevastă-sa
BANC | Aflat în armată, Bulă primește o scrisoare de la nevastă-sa
Românul ăsta mare şi prost Multimilionarul care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase soseşte în România!
Românul ăsta mare şi prost Multimilionarul care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase soseşte în...
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A început să miște, iar oamenii au luat-o la fugă
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt, relația dintre cei doi: ”Ne întâlnim”
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
Jurații de la Masterchef nu s-au suportat prima dată când s-au întâlnit. Adevărul despre relație dintre Dumitrescu, Scărlătescu și Bontea
Jurații de la Masterchef nu s-au suportat prima dată când s-au întâlnit. Adevărul despre relație...
Unicul județ din România unde numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Vârsta medie a populației feminine e mai mare decât a celei masculine
Unicul județ din România unde numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Vârsta...
Gemenii și Vărsătorii sunt pe cai mari! Cele 6 zodii pe care le așteaptă schimbări importante în următoarele 2 săptămâni
Gemenii și Vărsătorii sunt pe cai mari! Cele 6 zodii pe care le așteaptă schimbări...
×